materias
 colecciones
 revistas
 autores/as
 destacados
 catálogo
 
 ebooks
Ecología Política
Mientras tanto
Quaderns de la Mediterrània
Libros Libres

 

 

 

 


 noticias

Franco Farinelli. Conferència-debat: La fi del Nou Món i l’inici del nostre: el retorn de la geograf

CCCB. Dimecres 30 d’octubre de 2013 a les 19.30hHi participen:

Franco Farinelli

Bernat Lladó

Núria Benach

Conferència en motiu de la presentació del llibre Franco Farinelli. Del mapa al laberinto, de Bernat Lladó (col. Espacios críticos, vol. 5, Icaria Editorial)

La geografia és el saber arquetípic de la cultura occidental. Amb el seu afany per representar el món, per dibuixar sobre un pla el globus terrestre, els geògrafs posaren les bases del coneixement científic modern. Amb la projecció cartogràfica i el sistema de coordenades, inventaren l´espai, és a dir, la Mesura Universal. Amb aquesta sorgí no només una nova experiència del territori, sinó també una nova forma d´organitzar-lo: els Estats moderns. Amb la globalització, però, l´experiència i l´organització del territori modern semblen haver arribat al seu final. El funcionament del món no es correspon amb la lògica del mapa. Per sortir d´aquesta lògica, Farinelli ens proposa vèncer la por al laberint, la única representació plana possible del globus terrestre. Només dins del laberint podrem comprendre la geografia d’avui i el món d’avui (la xarxa, el virtual, el paisatge, el globus). Una geografia que no pot ni ha d’obeir més al punt de vista dictat pel mapa, sinó que ha d’obrir-se a la pluralitat de perspectives i relats.

Franco Farinelli. Del mapa al laberinto és un assaig crític sobre l’autor i la seva obra que inclou a més una selecció de textos fonamentals i un article inèdit.

Franco Farinelli, geògraf italià, professor a la Universitat de Bolònia, director del departament de Filosofia i comunicació de la mateixa universitat i president de l’Associazione dei Geografi Italiani. Els seus estudis han renovat la història de la Geografia i la Cartografia, situant-la al centre de la cultura occidental. Per mitjà d´un discurs ampli i transversal, Farinelli ha posat de manifest les complexes i ambivalents relacions que les representacions geogràfiques del món han mantingut amb l´economia, la política, la societat i, evidentment, amb el territori. Per Farinelli, la cartografia ens explica perquè el món és com és i, alhora, perquè ja no ens serveix actualment per entendre´l.

Bernat Lladó Mas, doctor en Geografia Humana per la UAB. Interessat en el camp del pensament geogràfic i la filosofia, és autor de diversos articles sobre teoria de la geografia i de la cartografia. És membre del col·lectiu (Sa)badall amb qui ha publicat Urbanoporosi. Sabadell i els silencis urbans. És l’autor del llibre Franco Farinelli. Del mapa al territorio.

Núria Benach, professora de Geografia a la Universitat de Barcelona, codirectora de la col·lecció “Espacios críticos” i vocal de la Societat Catalana de Geografia.

La conferència de Franco Farinelli serà en llengua italiana sense traducció.Franco Farinelli
Del mapa al laberinto