materias
 colecciones
 revistas
 autores/as
 destacados
 catálogo
 
 ebooks
Ecología Política
Mientras tanto
Quaderns de la Mediterrània
Libros Libres

 

 

 

 


Narcís Monturiol

Imagen de  Narcís Monturiol I el submarí que posaría fi a totes les guerres (1819-1885)

Narcís Monturiol


I el submarí que posaría fi a totes les guerres (1819-1885)
Raül Aguilar Cestero


Fuera de colección
Historia
ISBN: 978-84-9888-852-2
Año Publicación: 2018
páginas: 144
PVP: 10 €
Índice y prólogo_Narcís Monturiol
Bookmark and Share

Quan ens referim a la memòria històrica normalment pensem en el franquisme o bé en la guerra, o fins i tot en la Segona República. Però poques vegades som conscients que la pèrdua de memòria afecta molt més enllà. Patim un desconeixement clamorós pel que fa a les persones i organitzacions republicanes i d’esquerres del segle xix. Per exemple, no era estrany que durant el franquisme ens expliquessin que l’inventor del submarí era Isaac Peral. Els franquistes sabien qui era Monturiol, nosaltres no. En honor a la veritat hem de dir que el pobre Peral deia que les felicitacions que li donaven a ell al 1889 les havien de donar a Narcís Monturiol.

Aquests llibrets de les edicions de la UPEC —l’any passat ho vam fer sobre Abdó Terradas— ens il·luminen una mica en aquest món de personatges, revistes i partits que si s’haguessin produït a França, no diguem als EUA, i ja haurien estat objecte de desenes de pel·lícules.

En aquest brillant text de Raül Aguilar, hi surten espurnes d’aquest ambient de gent avançada que ens pot guiar en temps d’incerteses i perplexitats. En aquest pròleg, sense explicar-vos el que ve després, intentaré aportar-hi alguna reflexió.